Faceți căutări pe acest blog

duminică, 31 iulie 2011

OPULENŢĂ BISERICEASCĂ LA CATEDRALA NEAMULUI: Turlă de 100 de metri, bar, vestiare peste altar şi apartamente de lux (FOTO)

Proiectul pentru Catedrala Mântuirii Neamului ce urmează să fie construită pe Dealul Arsenalului din Bucureşti este unul extrem de ambiţios, dar şi extravagant. Banii enoriaşilor vor fi folosiţi pentru a construi două subsoluri, un demisol şi un parter, dar şi 14 etaje.
La acelaşi nivel vor funcţiona şi cabinetul medical, spălătoria pentru vase şi depozitul pentru mobilier. Şi aici va exista un sector în care vor fi amenajate cripte. Puţin mai sus, la aproape şapte metri sub pământ, vor fi organizate expoziţii de icoane şi haine bisericeşti. Tot aici, preoţii vor avea un vestiar, dar şi chilii. La acelaşi nivel va funcţiona o cafenea şi un bufet cu autoservire.

Podele din granit
şi ferestre cu vitralii

Parterul catedralei va fi destinat altarului principal, naosului şi pronaosului. Coriştii vor cânta la balcoane aflate la nouă metri deasupra solului. La aproape 40 de metri înălţime se va amenaja un muzeu şi câteva săli de expoziţie. La cota de 42 de metri va fi o sală de consiliu şi câteva galerii. Şase turle identice se vor înălţa de la aproximativ 47 de metri şi în ele vor fi amenajate apartamente şi săli de consiliu, dar şi galerii şi spaţii tehnice. În vârful Catedralei Mântuirii Neamului  va fi construit un acoperiş uriaş cu ferestre care va oferi o privelişte deosebită asupra Bucureştiului. Elementele decorative din interior vor fi luxoase. Pardoselile vor fi realizate din granit şi ferestrele cu vitralii. Pe exterior au fost proiectate placaje din piatră naturală de culoare deschisă şi un acoperiş de tablă aurie.

Construcţie-gigant
de 400 de milioane de euro

Catedrala Mântuirii Neamului, care urmează să fie un lăcaş de cult pentru 5.000 de enoriaşi, se va construi pe o suprafaţă de 11 hectare. Uriaşul proiect va avea 100 de metri înălţime şi va costa circa 400 de milioane de euro, bani care vin în mare parte din donaţii. Guvernul României şi Primăria Sectorului 2 au contribuit fiecare cu câte 10 milioane de lei.

Sursa : www.adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu